Passata

Recept Afdrukken
Passata
Porties
liter
Ingrediënten
Porties
liter
Ingrediënten
Instructies
  1. Steriliseer de weckbokalen door ze een kwartiertje in de oven op 140°C te zetten. Haal ze er uit en verhoog de temperatuur van de oven tot 180°C.
  2. Halveer de tomaten en leg ze met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal. Leg alles naast elkaar, begin niet te stapelen. Neem liever een extra schotel (of doe dit in een paar beurten). Verdeel er de sjalot, look, kruiden en suiker over en kruid met wat peper en zout. Besprenkel met olijfolie en rooster zeker een uur in de oven.
  3. Pureer en zeef de tomaten en alles wat je maar uit de ovenschaal kunt schrapen. De gebruinde restjes zijn echte smaakbommetjes!. Breng deze puree in een steelpannetje weer aan de kook en vul er de bokalen mee tot de maximale hoogte. Sluit ze meteen af.
  4. Nu gaan we pasteuriseren. Bedek de bodem van de grote pot met een schone handdoek, zet er de bokalen op en overgiet met warm water tot de bokalen volledig onder water staan. Verhit het water langzaam, in 25 minuten, tot het sudderpunt (88°C). Laat daarna nog tien minuten sudderen op deze temperatuur.
  5. Haal de bokalen uit het water en zet op een droge handdoek of een houten plank. Als ze volledig afgekoeld zijn kan je testen of ze wel luchtdicht zijn: maak de beugeltjes los en kijk of je de hele bokaal aan het deksel kunt optillen zonder dat het deksel loskomt. Zoniet, dan moet je de passata koel bewaren en snel verbruiken, of het pasteuriseren opnieuw uitvoeren.
Deel dit Recept