Wortelcake

Komt een konijn bij de bakker, en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

“Neen”, antwoordt de bakker, en het konijn keert weer huiswaarts.

De volgende dag staat het konijn weer bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

Maar weerom moet de bakker hem teleurstellen, en keert het konijn naar huis terug. ’s Avonds bedenkt de bakker hoe jammer dat nu voor dat konijn is, en hij besluit een ferme worteltaart te maken, speciaal voor het konijn.

De volgende dag staat het konijn weer bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

“Jawel,” antwoordt de bakker trots.

Waarop het konijn: “Vies, hé!”

Vandaag dus: wortelcake!

Recept Afdrukken
Wortelcake
Porties
Ingrediënten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier, zo kan je achteraf de cake een stuk makkelijker ontvormen.
  2. Maak een mengsel van bloem, kruiden en zout. Zet dit mengsel even opzij.
  3. Rasp de wortelen en zet deze ook even opzij.
  4. Meng de suiker, bruine suiker en eieren tot een smeuïg mengsel, en voeg dan onder voortdurend kloppen de olie toe tot je een zeer licht mengsel krijgt.
  5. Voeg eerst het bloemmengsel en nadien de wortelen toe aan het eimengsel. Meng goed ondereen tot je een mooi glad beslag hebt.
  6. Doe het beslag in de vorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 35-45 minuten. Na 35 minuten kan je al eens prikken, zolang er deeg aan de prikker blijft plakken is de cake nog niet gaar.
  7. Laat afkoelen en haal uit de vorm; de cake wordt steviger met het afkoelen. Als je nog kan wachten, is de cake op zijn best de dag nadien - maar vers is hij ook heerlijk. Zeker met een flinke schep geklopte room erbij!
Deel dit Recept
 

Bechamelsaus

Een heel basic recept…

Recept Afdrukken
Bechamelsaus
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter (of bakboter) op een matig vuur.
  2. Voeg al roerend de bloem toe en laat even drogen.
  3. Voeg nu al roerend beetje bij beetje de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  4. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Deel dit Recept
 

Aardappelschotel

Weer een gerecht dat je helemaal van tevoren kan klaarmaken; enkel het opwarmen in de oven doe je dan vlak voor je gaat eten. Met de ingrediënten kan je variëren en experimenteren naar hartenlust!

Recept Afdrukken
Aardappelschotel
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng de aardappelen aan de kook en laat ze gaarkoken (18-20 minuten).
  2. Snipper intussen de groenten en look. Stoof ze kort aan in wat olie. Doe het gehakt erbij en bak het korrelig. Roer er de tomatenpuree en de rest van de melk door. Kruid met tijm, peper en zout.
  3. Giet de aardappelen af en pureer ze met de helft van de melk, het ei en een bootje boter. Kruid af met muskaatnoot, peper en zout. Meng er de gemalen kaas onder.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschotel. Schep er de puree over en trek er met een vork een patroon in. Leg er enkele nootjes boter op.
  6. Zet 20-25 minuten in de oven, en klaar!
Deel dit Recept
 

Kalkoenlapje met vermout

Recept Afdrukken
Kalkoenlapje met vermout
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
Voorbereiding
  1. Hak de sjalotten fijn. Maak de champignons schoon en snij in plakjes. Hak de bieslook fijn. Pers de citroen uit. Als je het vlees graag in kleinere stukjes hebt, kan je dat nu ook al versnijden.
Het eigenlijke werk
  1. Stoof de champignons in een beetje boter boter met een beetje citroensap. Hou ze onder deksel tot ze vocht afgeven, haal daarna het deksel van de pan en stoof verder tot ze bijna droog zijn.
  2. Bak intussen de kalkoen in boter en olie gaar.
  3. Fruit de sjalot. Voeg vermout en rest van het citroensap toe en laat voor de helft inkoken.
  4. Voeg de room en de kruiden (peper, zout, muskaatnoot en eventueel een beetje rozemarijn) toe en laat een tweetal minuten indikken.
  5. Voeg vlees en champignons toe en versier met de bieslook.
Notities

Serveren met een kroketje, en daar kan niets meer mis mee gaan!

Deel dit Recept