Dit recept is één van de vele versies die circuleren. Het originele recept werd uitgedacht in 1880 door de kok van Napoleon, na de Franse overwinning op de Oostenrijkers nabij Marengo. Oorspronkelijk werd het gerecht opgediend met rivierkreeftjes en gebakken eieren.
Recept Afdrukken
Kip Marengo
Instructies
Smelt de boter met 3/4 van de olijfolie.
Fruit er de sjalot, de look en de spekjes in.
Haal de kip door de bloem en bruineer ze.
Voeg de wijn toe en breng aan de kook.
Voeg tomatenpuree en bouillonblokje toe.
Kruiden met peper, zout, laurier.
Dit mag je een uurtje laten pruttelen, eventueel wat water toevoegen als het te droog wordt.
Fruit de champignons in de rest van de olie en voeg ze bij de kip, en werk af met wat peterselie.
Opdienen met rijst, pasta of nieuwe aardappeltjes.
Een feestelijk stoofpotje! Hierbij de hoeveelheden voor 4 à 5 personen. Serveer met seizoensgroenten (spruitjes, worteltjes, boontjes, …) en kroketjes. Pasta gaat er ook heel goed bij!
Recept Afdrukken
Kalkoen Bourguignon
Instructies
Verwarm de olie en margarine in een grote stoofpot. Kleur het vlees hierin bruin.
Voeg look, sjalot en wortel toe en stoof een paar minuten mee.
Voeg tomatenpuree toe en stoof nog twee minuten mee.
Voeg de wijn en voldoende bouillon toe zodat alles net onder staat.
Voeg peterselie, laurierblad, tijm en zilveruitjes toe en dek de pot af.
Laat 30 à 45 minuten sudderen tot het vlees goed mals is.
Schep vlees en groenten uit de saus, en hou warm. Meng bloem met margarine en bind de saus hiermee, laat even doorkoken. Roer er de veenbessenconfituur door en voeg het vlees en de groenten terug toe.
Bak in een pan de spekjes. Voeg de champignons toe en bak ze gaar. Voeg dit alles aan de kalkoen toe, kruid naar smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.
Notities
Voor een vegetarische versie: laat de spekjes weg en vervang de kalkoen door seitan.
De beste pizza? Die maak je zelf. En met dit recept kan het echt niet misgaan. Deze hoeveelheid is voldoende voor drie pizzabodems, wij eten er met twee volwassenen en drie kinderen van… Je kan je oven ook beter benutten door er twee grotere vierkante pizza’s van te maken!
Instructies
Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg (eerst met een vork, daarna met de hand). Mogelijk moet je wat extra bloem toevoegen, dat hangt wat van de gebruikte bloem af.
Laat een uurtje rijzen op een tochtvrij warm plekje.
Warm de oven voor op 220°C.
Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit (1/3 van de basishoeveelheid per bodem).
Bestrijk met twee à drie eetlepels passata en beleg naar keuze (bvb. gehakt en stukjes paprika, of tonijn met kappertjes en olijven; vergeet niet af te werken met schijfjes mozzarella.
Bak ongeveer 20 minuten in een warme oven.
Zin en tijd om eens decadent te ontbijten? Dan horen daar Amerikaanse pancakes bij – het liefst met een flinke portie esdoornsiroop!
Recept Afdrukken
Pancakes
Instructies
Kluts de eieren in een ruime kom.
Voeg geleidelijk de bloem en het bakpoeder toe. Blijf roeren zodat zich geen klonters vormen.
Voeg de melk en een snuifje zout toe.
Bak kleine, dikke, smeuïge pannenkoekjes. Je kan voor je ze omdraait op de vloeibare bovenkant ook stukjes fruit (denk "blauwe bessen" - njam) of stukjes chocolade leggen voor een extraatje.
De klassieke tomatensoep “zoals op restaurant”. Balletjes kan je op het einde toevoegen als je dat wilt.
Recept Afdrukken
Tomatensoep
Instructies
Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.
Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe. Voeg ook de laurier toe en laat onder deksel een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje.
Haal van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Giet door een zeef zodat je de tomaten scheidt van het kookvocht. Hou het kookvocht apart.
Mix de tomaten en voeg de tomatenpuree toe.
Laat in de grote pot de boter smelten en neem van het vuur. Voeg de bloem en vervolgens de gemixte tomaten toe. Voeg al roerend het kookvocht toe.
Maak eventueel een beetje zoeter met een half klontje suiker.
Warm voor het opdienen opnieuw op, maar niet meer laten koken!