Turks brood

Recept Afdrukken
Turks brood
Porties
brood
Ingrediënten
Porties
brood
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng de gist en 1/4 van de suiker op in het water.
  2. Meng de bloem en het zout, maak een kuiltje en giet er het gistmengsel in. Kneed tot een soepel deeg.
  3. Laat minstens 20 minuten afgedekt rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C.
  5. Kneed het deeg licht en druk het plat op een ingevette bakplaat.
  6. Bestrijk met een mengsel van olie, eierdooier en de rest van de suiker en bestrooi eventueel met sesamzaadjes.
  7. Bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven.
Deel dit Recept
 

Kip Marengo

Dit recept is één van de vele versies die circuleren. Het originele recept werd uitgedacht in 1880 door de kok van Napoleon, na de Franse overwinning op de Oostenrijkers nabij Marengo. Oorspronkelijk werd het gerecht opgediend met rivierkreeftjes en gebakken eieren.

Recept Afdrukken
Kip Marengo
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter met 3/4 van de olijfolie. Fruit er de sjalot, de look en de spekjes in.
  2. Haal de kip door de bloem en bruineer ze. Voeg de wijn toe en breng aan de kook.
  3. Voeg tomatenpuree en bouillonblokje toe. Kruiden met peper, zout, laurier. Dit mag je een uurtje laten pruttelen, eventueel wat water toevoegen als het te droog wordt.
  4. Fruit de champignons in de rest van de olie en voeg ze bij de kip, en werk af met wat peterselie. Opdienen met rijst, pasta of nieuwe aardappeltjes.
Deel dit Recept
 

Kalkoen Bourguignon

Een feestelijk stoofpotje! Hierbij de hoeveelheden voor 4 à 5 personen. Serveer met seizoensgroenten (spruitjes, worteltjes, boontjes, …) en kroketjes. Pasta gaat er ook heel goed bij!

Recept Afdrukken
Kalkoen Bourguignon
Porties
personen
Porties
personen
Instructies
  1. Verwarm de olie en margarine in een grote stoofpot. Kleur het vlees hierin bruin.
  2. Voeg look, sjalot en wortel toe en stoof een paar minuten mee.
  3. Voeg tomatenpuree toe en stoof nog twee minuten mee.
  4. Voeg de wijn en voldoende bouillon toe zodat alles net onder staat.
  5. Voeg peterselie, laurierblad, tijm en zilveruitjes toe en dek de pot af.
  6. Laat 30 à 45 minuten sudderen tot het vlees goed mals is.
  7. Schep vlees en groenten uit de saus, en hou warm. Meng bloem met margarine en bind de saus hiermee, laat even doorkoken. Roer er de veenbessenconfituur door en voeg het vlees en de groenten terug toe.
  8. Bak in een pan de spekjes. Voeg de champignons toe en bak ze gaar. Voeg dit alles aan de kalkoen toe, kruid naar smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.
Notities

Voor een vegetarische versie: laat de spekjes weg en vervang de kalkoen door seitan.

Deel dit Recept
 

Pizza

De beste pizza? Die maak je zelf. En met dit recept kan het echt niet misgaan. Deze hoeveelheid is voldoende voor drie pizzabodems, wij eten er met twee volwassenen en drie kinderen van… Je kan je oven ook beter benutten door er twee grotere vierkante pizza’s van te maken!

Recept Afdrukken
Pizza
Porties
pizzabodems
Ingrediënten
Porties
pizzabodems
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg (eerst met een vork, daarna met de hand). Mogelijk moet je wat extra bloem toevoegen, dat hangt wat van de gebruikte bloem af.
  2. Laat een uurtje rijzen op een tochtvrij warm plekje.
  3. Warm de oven voor op 220°C.
  4. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit (1/3 van de basishoeveelheid per bodem).
  5. Bestrijk met twee à drie eetlepels passata en beleg naar keuze (bvb. gehakt en stukjes paprika, of tonijn met kappertjes en olijven; vergeet niet af te werken met schijfjes mozzarella.
  6. Bak ongeveer 20 minuten in een warme oven.
Deel dit Recept
 

Worteltaart

Een meer geraffineerde variant op de wortelcake

Recept Afdrukken
Worteltaart
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het beslag:
Voor het glazuur:
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het beslag:
Voor het glazuur:
Instructies
  1. Beboter en bestuif een bakvorm van 23 cm doorsnede. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel.
  3. Klop er de eieren onder.
  4. Roer er de bloem, bakpoeder, kruiden en zout onder.
  5. Voeg er vervolgens de citroenrasp, noten en worteltjes onder. Hou enkele noten over voor de garnering.
  6. Schep het beslag in de bakvorm en bak gaar in ca. 40 minuten.
  7. Laat eerst 10 minuten in de vorm afkoelen, en stort de taart vervolgens op een rooster en laat volledig afkoelen.
  8. Klop de ingrediënten voor het glazuur in een kom, en verdeel in een dikke laag over de taart. Garneer met de achtergehouden gehakte walnoten.
Deel dit Recept
 

Wortelcake

Komt een konijn bij de bakker, en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

“Neen”, antwoordt de bakker, en het konijn keert weer huiswaarts.

De volgende dag staat het konijn weer bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

Maar weerom moet de bakker hem teleurstellen, en keert het konijn naar huis terug. ’s Avonds bedenkt de bakker hoe jammer dat nu voor dat konijn is, en hij besluit een ferme worteltaart te maken, speciaal voor het konijn.

De volgende dag staat het konijn weer bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

“Jawel,” antwoordt de bakker trots.

Waarop het konijn: “Vies, hé!”

Vandaag dus: wortelcake!

Recept Afdrukken
Wortelcake
Porties
Ingrediënten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier, zo kan je achteraf de cake een stuk makkelijker ontvormen.
  2. Maak een mengsel van bloem, kruiden en zout. Zet dit mengsel even opzij.
  3. Rasp de wortelen en zet deze ook even opzij.
  4. Meng de suiker, bruine suiker en eieren tot een smeuïg mengsel, en voeg dan onder voortdurend kloppen de olie toe tot je een zeer licht mengsel krijgt.
  5. Voeg eerst het bloemmengsel en nadien de wortelen toe aan het eimengsel. Meng goed ondereen tot je een mooi glad beslag hebt.
  6. Doe het beslag in de vorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 35-45 minuten. Na 35 minuten kan je al eens prikken, zolang er deeg aan de prikker blijft plakken is de cake nog niet gaar.
  7. Laat afkoelen en haal uit de vorm; de cake wordt steviger met het afkoelen. Als je nog kan wachten, is de cake op zijn best de dag nadien - maar vers is hij ook heerlijk. Zeker met een flinke schep geklopte room erbij!
Deel dit Recept
 

Pancakes

Zin en tijd om eens decadent te ontbijten? Dan horen daar Amerikaanse pancakes bij – het liefst met een flinke portie esdoornsiroop!

Recept Afdrukken
Pancakes
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Kluts de eieren in een ruime kom.
  2. Voeg geleidelijk de bloem en het bakpoeder toe. Blijf roeren zodat zich geen klonters vormen.
  3. Voeg de melk en een snuifje zout toe.
  4. Bak kleine, dikke, smeuïge pannenkoekjes. Je kan voor je ze omdraait op de vloeibare bovenkant ook stukjes fruit (denk "blauwe bessen" - njam) of stukjes chocolade leggen voor een extraatje.
Deel dit Recept
 

Wafels

Recept Afdrukken
Wafels
Porties
stuks
Ingrediënten
Porties
stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter in een steelpannetje of in de microgolfoven.
  2. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  3. Voeg de suiker, de gesmolten boter, de eieren en een snuifje zout toe.
  4. Voeg onder voortdurend roeren de melk toe en meng tot je een egaal beslag hebt.
  5. Laat een uurtje afgedekt rusten.
  6. Bak de wafels 4 tot 5 minuten in een voorverwarmd wafelijzer.
Deel dit Recept
 

Passata

Recept Afdrukken
Passata
Porties
liter
Ingrediënten
Porties
liter
Ingrediënten
Instructies
  1. Steriliseer de weckbokalen door ze een kwartiertje in de oven op 140°C te zetten. Haal ze er uit en verhoog de temperatuur van de oven tot 180°C.
  2. Halveer de tomaten en leg ze met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal. Leg alles naast elkaar, begin niet te stapelen. Neem liever een extra schotel (of doe dit in een paar beurten). Verdeel er de sjalot, look, kruiden en suiker over en kruid met wat peper en zout. Besprenkel met olijfolie en rooster zeker een uur in de oven.
  3. Pureer en zeef de tomaten en alles wat je maar uit de ovenschaal kunt schrapen. De gebruinde restjes zijn echte smaakbommetjes!. Breng deze puree in een steelpannetje weer aan de kook en vul er de bokalen mee tot de maximale hoogte. Sluit ze meteen af.
  4. Nu gaan we pasteuriseren. Bedek de bodem van de grote pot met een schone handdoek, zet er de bokalen op en overgiet met warm water tot de bokalen volledig onder water staan. Verhit het water langzaam, in 25 minuten, tot het sudderpunt (88°C). Laat daarna nog tien minuten sudderen op deze temperatuur.
  5. Haal de bokalen uit het water en zet op een droge handdoek of een houten plank. Als ze volledig afgekoeld zijn kan je testen of ze wel luchtdicht zijn: maak de beugeltjes los en kijk of je de hele bokaal aan het deksel kunt optillen zonder dat het deksel loskomt. Zoniet, dan moet je de passata koel bewaren en snel verbruiken, of het pasteuriseren opnieuw uitvoeren.
Deel dit Recept
 

Kalkoen in zure room

Recept Afdrukken
Kalkoen in zure room
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter met de olie in een wok of grote pot of pan.
  2. Kruid het vlees met kippenkruiden en bak een achttal minuten op hoog vuur.
  3. Haal het vlees uit de pan en hou even apart.
  4. Zet het vuur lager en doe bacon, ui en champignons in de pan. Laat zacht stoven tot de ui zacht is maar nog niet verkleurd. Voeg de bloem toe en laat een minuutje stoven. Voeg dan de bouillon toe, breng aan de kook en laat mooi indikken.
  5. Voeg het vlees weer toe en kruid met peper en zout naar smaak.
  6. Roer de zure room er onder en werk af met de bieslook.
Notities

Lekker met rijst of puree.

Deel dit Recept