Spinaziepannenkoeken

Spinaziepannenkoeken
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Spinaziepannenkoeken
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
Voorbereiding
  1. Laat de spinazie volledig ontdooien in een vergiet; druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  2. Rasp de parmezaan.
  3. Snipper de basilicumblaadjes fijn.
Bereiding
  1. Doe bloem en een snuifje zout in een kom en maak een kuiltje. Doe er de eieren in. Giet beetje bij beetje de melk erbij en meng tot een glad beslag.
  2. Bak er een 12-tal pannenkoeken van (telkens ongeveer een kleine pollepel). (Dit is het meest tijdrovende deel van de bereiding!)
  3. Verwarm de oven voor op 190°C.
  4. Smelt een klontje boter in een pan en stoof er de spinazie een 5-tal minuten in.
  5. Doe de spinazie in een kom en meng met basilicum, ricotta en eierdooier. Kruid goed met peper en zout.
  6. Verdeel het mengsel over de pannenkoeken en rol ze strak op. Schik ze in een ingevette ovenschotel.
  7. Bestrooi met parmezaan en zet een kwartiertje in de oven.
  8. Serveer met een goeie tomatensaus.
Notities

(Recept van Colruyt)

Deel dit Recept
 

Muffins

Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een muffinvorm klaar; je kan er papieren vormpjes in doen, dat vergemakkelijkt het ontvormen.
  2. Smelt de boter.
  3. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop romig.
  4. Voeg een na een de eieren toe en blijf kloppen.
  5. Voeg afwisselend gezeefde bloem en melk toe.
  6. Doe het deeg in een muffinvorm (vul de vormpjes voor ca. ?).
  7. Bak 18 à 20 minuten op 200°C.
Notities
  • Appelmuffins: voeg een kleingesneden appel en flink wat kaneel toe aan het deeg. Bak 1 à 2 minuten langer.
  • Bosbessenmuffins: voeg 100 à 150 g gewassen en afgedepte bosbessen toe.
  • Chocolademuffins: voeg kleine stukjes chocolade toe (ca. 2 repen chocolade).

Ideaal is een siliconenbakvorm: die hoef je niet in te vetten, en kan je zo weer opnieuw gebruiken voor de volgende lading.

Deel dit Recept
 

Worteltaart

Een meer geraffineerde variant op de wortelcake

Worteltaart
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
10 personen 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Worteltaart
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
10 personen 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Prep Tijd
10 personen 30 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
Voor het beslag:
Voor het glazuur:
Porties: personen
Instructies
  1. Beboter en bestuif een bakvorm van 23 cm doorsnede. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel.
  3. Klop er de eieren onder.
  4. Roer er de bloem, bakpoeder, kruiden en zout onder.
  5. Voeg er vervolgens de citroenrasp, noten en worteltjes onder. Hou enkele noten over voor de garnering.
  6. Schep het beslag in de bakvorm en bak gaar in ca. 40 minuten.
  7. Laat eerst 10 minuten in de vorm afkoelen, en stort de taart vervolgens op een rooster en laat volledig afkoelen.
  8. Klop de ingrediënten voor het glazuur in een kom, en verdeel in een dikke laag over de taart. Garneer met de achtergehouden gehakte walnoten.
Deel dit Recept
 

Wortelcake

Komt een konijn bij de bakker, en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

“Neen”, antwoordt de bakker, en het konijn keert weer huiswaarts.

De volgende dag staat het konijn weer bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

Maar weerom moet de bakker hem teleurstellen, en keert het konijn naar huis terug. ’s Avonds bedenkt de bakker hoe jammer dat nu voor dat konijn is, en hij besluit een ferme worteltaart te maken, speciaal voor het konijn.

De volgende dag staat het konijn weer bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltaart?”

“Jawel,” antwoordt de bakker trots.

Waarop het konijn: “Vies, hé!”

Vandaag dus: wortelcake!

Wortelcake
Recept Afdrukken
Wortelcake
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier, zo kan je achteraf de cake een stuk makkelijker ontvormen.
  2. Maak een mengsel van bloem, kruiden en zout. Zet dit mengsel even opzij.
  3. Rasp de wortelen en zet deze ook even opzij.
  4. Meng de suiker, bruine suiker en eieren tot een smeuïg mengsel, en voeg dan onder voortdurend kloppen de olie toe tot je een zeer licht mengsel krijgt.
  5. Voeg eerst het bloemmengsel en nadien de wortelen toe aan het eimengsel. Meng goed ondereen tot je een mooi glad beslag hebt.
  6. Doe het beslag in de vorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 35-45 minuten. Na 35 minuten kan je al eens prikken, zolang er deeg aan de prikker blijft plakken is de cake nog niet gaar.
  7. Laat afkoelen en haal uit de vorm; de cake wordt steviger met het afkoelen. Als je nog kan wachten, is de cake op zijn best de dag nadien - maar vers is hij ook heerlijk. Zeker met een flinke schep geklopte room erbij!
Deel dit Recept
 

Wafels

Wafels
Recept Afdrukken
Porties
20 stuks
Porties
20 stuks
Wafels
Recept Afdrukken
Porties
20 stuks
Porties
20 stuks
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Smelt de boter in een steelpannetje of in de microgolfoven.
  2. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  3. Voeg de suiker, de gesmolten boter, de eieren en een snuifje zout toe.
  4. Voeg onder voortdurend roeren de melk toe en meng tot je een egaal beslag hebt.
  5. Laat een uurtje afgedekt rusten.
  6. Bak de wafels 4 tot 5 minuten in een voorverwarmd wafelijzer.
Deel dit Recept
 

Cassonadetaart

Een verrassend eenvoudige en gevaarlijk verslavende taart!

Cassonadetaart
Recept Afdrukken
Voor een vorm van 26 cm diameter.
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Cassonadetaart
Recept Afdrukken
Voor een vorm van 26 cm diameter.
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Ingrediënten
Voor het deeg
Voor de vulling
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een stevige pasta. Indien het te zacht en kleverig is, laat je het even uitharden in de koelkast (zoals bij boterkoekjes). Rol het deeg uit en bekleed er de ingevette vorm mee.
  3. Kluts het ei en bestrijk er lichtjes de rand van het deeg mee. Meng de rest van het ei met de room.
  4. Verdeel de boter in kleine klontjes over de taartbodem en strooi er de bruine suiker over. Overgiet met het eimengsel en strooi hierover de gezeefde bloemsuiker.
  5. Bak 20-30 minuten in de warme oven. Laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Deel dit Recept
 

Krokante wafeltjes

Krokante wafeltjes
Recept Afdrukken
Porties
14 stuks
Porties
14 stuks
Krokante wafeltjes
Recept Afdrukken
Porties
14 stuks
Porties
14 stuks
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Klop de boter op en mix er de eieren onder.
  2. Voeg al roerend de melk en de olie toe.
  3. Voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  4. Roer er de suiker onder.
  5. Bak in een heet wafelijzer in enkele minuten gaar. Neem een goeie eetlepel beslag per wafeltje.
Notities

Het aantal wafeltjes is bij benadering opgegeven, dat hangt sterk af van de grootte van de wafeltjes die je maakt natuurlijk. Afhankelijk van je schep en je wafelijzer kom je met de basishoeveelheid op 10 tot 20 stuks.

Deel dit Recept
 

Bananenmuffins

Bananenmuffins
Recept Afdrukken
Porties
6 stuks
Porties
6 stuks
Bananenmuffins
Recept Afdrukken
Porties
6 stuks
Porties
6 stuks
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Vet een muffinvorm in of leg er papieren vormpjes in.
  3. Meng bloem, zout en suiker door mekaar.
  4. Mix er het ei, de boter en de bananen onder tot je een glad mengsel hebt.
  5. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20-30 minuten.
Deel dit Recept
 

Peanut Butter Muffins

pindakaas_big_4298Ik ben geen fan van pindakaas (om niet te zeggen dat ik dat uitgesproken smerige kost vind) maar in dit recept kan ik de smaak dan weer wel genieten (net zoals in oer-Hollandse pindasaus overigens). Weinig werk, kan nauwelijks mislukken, en ik ben eigenlijk nog niemand tegen gekomen die deze muffins niet lustte. En heb je een keukenrobot staan, dan is het nog makkelijker!

Peanut Butter Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Peanut Butter Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet papieren vormpjes klaar op een bakplaat of in een (siliconen) muffinvorm.
  2. Mix in een ruime kom de suiker, boter, vanillesuiker en pindakaas tot een romige massa.
  3. Klop er het ei onder.
  4. Voeg afwisselend beetjes melk en bloem toe en meng steeds goed onder het deeg voor je de volgende portie toevoegt.
  5. Verdeel het deeg over muffinvormpjes.
  6. Bak gedurende 30 minuten en laat goed afkoelen op een rooster.
Deel dit Recept
 

Pannenkoeken

Pannenkoeken
Recept Afdrukken
Porties
5 personen
Porties
5 personen
Pannenkoeken
Recept Afdrukken
Porties
5 personen
Porties
5 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Zeef de bloem en meng er de suiker en vanillesuiker onder; maak in het midden een kuiltje.
  2. Kluts de eieren met de melk en giet in het kuiltje. Meng alles tot een glad beslag.
  3. Voeg 3-4 eetlepels olie toe, dan moet je de pan minder vaak invetten.
  4. Bak dunne pannenkoekjes op een heet vuur.
Deel dit Recept