Sachertorte

Voor mijn verjaardag maakte ik Sachertorte en die viel nogal in de smaak. Ik vond het recept zelf ook beter dan hetgeen ik op de PIVA leerde maken; maar het was dan ook het “Originalrezept” van de heer Sacher. Je vindt het terug op de site van de stad Wenen. In het Duits. Wel helemaal naar beneden bladeren, tot je een Robbedoes-achtig figuur ziet: daar staat het recept in hedendaagse maten en gewichten weergegeven. En meegenomen is dat het écht niet moeilijk is!

Om het je helemaal makkelijk te maken: hierbij de vertaalde en wat bewerkte versie!

Recept Afdrukken
Sachertorte
Voor een springvorm van ca. 24 cm diameter.
Porties
Ingrediënten
Voor het glazuur:
Als garnituur:
Porties
Ingrediënten
Voor het glazuur:
Als garnituur:
Instructies
  1. Bedek de bodem van de vorm met bakpapier. Smeer de rand in met boter en bestuif vervolgens goed met bloem. Zet de chocolade au bain marie zodat hij kan smelten terwijl je aan het deeg begint. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Crème de boter met bloemsuiker en vanille. Klop er een na een de eierdooiers onder tot je een dikke schuimige massa hebt. Roer er de gesmolten chocolade onder.
  3. Klop de eiwitten met de kristalsuiker heel stijf: het moet blinken en je moet het eigenlijk met een mes kunnen snijden. Hef deze "sneeuw" onder het deeg en meng er daarna met een houten lepel voorzichtig de bloem onder.
  4. Vul de springvorm en strijk de bovenkant van het deeg mooi glad.
  5. Bak ca. 1 uur in de warme oven. De eerste 10 à 15 minuten laat je de deur van de oven op een kier staan zodat er wat vocht kan ontsnappen. De taart is klaar wanneer het baksel mooi terug veert als je zacht met je vinger duwt.
  6. Laat de taart helemaal afkoelen.
  7. Snij doormidden en vul met een mooie laag confituur (eventueel eerst een beetje in een pannetje opwarmen om hem beter smeerbaar te maken).
  8. Breng voor het glazuur water en suiker aan de kook en laat 5 à 6 minuten goed doorkoken. Laat afkoelen.
  9. Smelt de chocolade au bain marie en voeg het suikermengsel al roerend toe. Laat eventueel wat afkoelen tot het “lippenwarm” is. Giet dit glazuur in één keer en liefst zonder uit te strijken over de taart.
  10. Laat nu helemaal afkoelen.
Notities

Bron: Das neue Sacher Kochbuch, Alexandra Gürtler, Christoph Wagner, Pichler Verlag 2005, Wien.

Deel dit Recept
 

Turks brood

Recept Afdrukken
Turks brood
Porties
brood
Ingrediënten
Porties
brood
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng de gist en 1/4 van de suiker op in het water.
  2. Meng de bloem en het zout, maak een kuiltje en giet er het gistmengsel in. Kneed tot een soepel deeg.
  3. Laat minstens 20 minuten afgedekt rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C.
  5. Kneed het deeg licht en druk het plat op een ingevette bakplaat.
  6. Bestrijk met een mengsel van olie, eierdooier en de rest van de suiker en bestrooi eventueel met sesamzaadjes.
  7. Bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven.
Deel dit Recept
 

Pizza

De beste pizza? Die maak je zelf. En met dit recept kan het echt niet misgaan. Deze hoeveelheid is voldoende voor drie pizzabodems, wij eten er met twee volwassenen en drie kinderen van… Je kan je oven ook beter benutten door er twee grotere vierkante pizza’s van te maken!

Recept Afdrukken
Pizza
Porties
pizzabodems
Ingrediënten
Porties
pizzabodems
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg (eerst met een vork, daarna met de hand). Mogelijk moet je wat extra bloem toevoegen, dat hangt wat van de gebruikte bloem af.
  2. Laat een uurtje rijzen op een tochtvrij warm plekje.
  3. Warm de oven voor op 220°C.
  4. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit (1/3 van de basishoeveelheid per bodem).
  5. Bestrijk met twee à drie eetlepels passata en beleg naar keuze (bvb. gehakt en stukjes paprika, of tonijn met kappertjes en olijven; vergeet niet af te werken met schijfjes mozzarella.
  6. Bak ongeveer 20 minuten in een warme oven.
Deel dit Recept
 

Bobotie

Recept Afdrukken
Bobotie
Een typisch Zuid-Afrikaans kliekjesgerecht: je kan er al je overschotjes in kwijt en zo krijg je steeds een nieuwe variant.
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Laat de uien licht fruiten in de vetstof. Voeg de kerrie toe en laat even stoven.
  3. Voeg de tomaten, confituur, zout, gehakt en water toe en laat 5 minuutjes koken.
  4. Laat intussen het brood weken in de melk. Wring het brood uit en verkruimel het tot een papje (maar hou de melk apart). Voeg de broodpap bij het vleesmengsel en stort uit in een ingevette ovenschotel.
  5. Kluts de eieren met de melk en giet dit mengsel voorzichtig over het vleesmengsel. Versier met enkele laurierblaadjes.
  6. Zet gedurende 30 minuten in de warme oven.
Notities

Opdienen met rijst en fruit.

Deel dit Recept
 

Tomatensoep

De klassieke tomatensoep “zoals op restaurant”. Balletjes kan je op het einde toevoegen als je dat wilt.

Recept Afdrukken
Tomatensoep
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.
  2. Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe. Voeg ook de laurier toe en laat onder deksel een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje.
  3. Haal van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Giet door een zeef zodat je de tomaten scheidt van het kookvocht. Hou het kookvocht apart.
  4. Mix de tomaten en voeg de tomatenpuree toe.
  5. Laat in de grote pot de boter smelten en neem van het vuur. Voeg de bloem en vervolgens de gemixte tomaten toe. Voeg al roerend het kookvocht toe.
  6. Maak eventueel een beetje zoeter met een half klontje suiker.
  7. Warm voor het opdienen opnieuw op, maar niet meer laten koken!
Deel dit Recept
 

Kaastaart in laagjes

Een super-recept dat ik ooit op internet vond en dat sindsdien een klassieker is geworden als we bezoek hebben. Su-per-lekker! De hoeveelheden zijn voor een springvorm van 20-24 cm.

Recept Afdrukken
Kaastaart in laagjes
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de eerste laag
Voor de tweede laag
Voor de afwerking
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de eerste laag
Voor de tweede laag
Voor de afwerking
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Verkruimel de koekjes. Smelt de boter, laat een beetje afkoelen en roer er de koekkruimels door. Doe het mengsel in de springvorm en bedek de bodem zo goed als mogelijk.
  3. Klop de zachte kaas, eieren, suiker en vanille in een kom. Verdeel het over de bodem door het op een lepel te gieten, en strijk glad. Zet de springvorm in de oven en laat 20 minuten bakken tot het mengsel net gestold is. Haal uit de oven, zet op een rooster en laat 20 minuten uitharden.
  4. Meng intussen de ingrediënten voor de tweede laag in een kom. Schep het over de gestolde eerste laag en zet nogmaals 10 minuten in de oven. Laat daarna volledig afkoelen.
  5. Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Wring ze daarna goed uit.
  6. Verhit de suiker en bosbessen met het water in een steelpannetje tot de suiker is opgelost. Voeg de geweekte blaadjes gelatine toe en meng tot hij helemaal is opgelost. Laat het een beetje afkoelen en strijk dan over de afgekoelde taart.
  7. Laat de taart minstens zes uur (en best tot de volgende dag) afkoelen in de koelkast. Snij de rand lost alvorens te ontvormen.
Deel dit Recept