Kip Marengo

Dit recept is één van de vele versies die circuleren. Het originele recept werd uitgedacht in 1880 door de kok van Napoleon, na de Franse overwinning op de Oostenrijkers nabij Marengo. Oorspronkelijk werd het gerecht opgediend met rivierkreeftjes en gebakken eieren.

Recept Afdrukken
Kip Marengo
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter met 3/4 van de olijfolie. Fruit er de sjalot, de look en de spekjes in.
  2. Haal de kip door de bloem en bruineer ze. Voeg de wijn toe en breng aan de kook.
  3. Voeg tomatenpuree en bouillonblokje toe. Kruiden met peper, zout, laurier. Dit mag je een uurtje laten pruttelen, eventueel wat water toevoegen als het te droog wordt.
  4. Fruit de champignons in de rest van de olie en voeg ze bij de kip, en werk af met wat peterselie. Opdienen met rijst, pasta of nieuwe aardappeltjes.
Deel dit Recept
 

Kalkoen Bourguignon

Een feestelijk stoofpotje! Hierbij de hoeveelheden voor 4 à 5 personen. Serveer met seizoensgroenten (spruitjes, worteltjes, boontjes, …) en kroketjes. Pasta gaat er ook heel goed bij!

Recept Afdrukken
Kalkoen Bourguignon
Porties
personen
Porties
personen
Instructies
  1. Verwarm de olie en margarine in een grote stoofpot. Kleur het vlees hierin bruin.
  2. Voeg look, sjalot en wortel toe en stoof een paar minuten mee.
  3. Voeg tomatenpuree toe en stoof nog twee minuten mee.
  4. Voeg de wijn en voldoende bouillon toe zodat alles net onder staat.
  5. Voeg peterselie, laurierblad, tijm en zilveruitjes toe en dek de pot af.
  6. Laat 30 à 45 minuten sudderen tot het vlees goed mals is.
  7. Schep vlees en groenten uit de saus, en hou warm. Meng bloem met margarine en bind de saus hiermee, laat even doorkoken. Roer er de veenbessenconfituur door en voeg het vlees en de groenten terug toe.
  8. Bak in een pan de spekjes. Voeg de champignons toe en bak ze gaar. Voeg dit alles aan de kalkoen toe, kruid naar smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.
Notities

Voor een vegetarische versie: laat de spekjes weg en vervang de kalkoen door seitan.

Deel dit Recept
 

Tomatensoep

De klassieke tomatensoep “zoals op restaurant”. Balletjes kan je op het einde toevoegen als je dat wilt.

Recept Afdrukken
Tomatensoep
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.
  2. Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe. Voeg ook de laurier toe en laat onder deksel een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje.
  3. Haal van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Giet door een zeef zodat je de tomaten scheidt van het kookvocht. Hou het kookvocht apart.
  4. Mix de tomaten en voeg de tomatenpuree toe.
  5. Laat in de grote pot de boter smelten en neem van het vuur. Voeg de bloem en vervolgens de gemixte tomaten toe. Voeg al roerend het kookvocht toe.
  6. Maak eventueel een beetje zoeter met een half klontje suiker.
  7. Warm voor het opdienen opnieuw op, maar niet meer laten koken!
Deel dit Recept
 

Aardappelschotel

Weer een gerecht dat je helemaal van tevoren kan klaarmaken; enkel het opwarmen in de oven doe je dan vlak voor je gaat eten. Met de ingrediënten kan je variëren en experimenteren naar hartenlust!

Recept Afdrukken
Aardappelschotel
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng de aardappelen aan de kook en laat ze gaarkoken (18-20 minuten).
  2. Snipper intussen de groenten en look. Stoof ze kort aan in wat olie. Doe het gehakt erbij en bak het korrelig. Roer er de tomatenpuree en de rest van de melk door. Kruid met tijm, peper en zout.
  3. Giet de aardappelen af en pureer ze met de helft van de melk, het ei en een bootje boter. Kruid af met muskaatnoot, peper en zout. Meng er de gemalen kaas onder.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschotel. Schep er de puree over en trek er met een vork een patroon in. Leg er enkele nootjes boter op.
  6. Zet 20-25 minuten in de oven, en klaar!
Deel dit Recept