Turks brood

Recept Afdrukken
Turks brood
Porties
brood
Ingrediënten
Porties
brood
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng de gist en 1/4 van de suiker op in het water.
  2. Meng de bloem en het zout, maak een kuiltje en giet er het gistmengsel in. Kneed tot een soepel deeg.
  3. Laat minstens 20 minuten afgedekt rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C.
  5. Kneed het deeg licht en druk het plat op een ingevette bakplaat.
  6. Bestrijk met een mengsel van olie, eierdooier en de rest van de suiker en bestrooi eventueel met sesamzaadjes.
  7. Bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven.
Deel dit Recept
 

Worteltaart

Een meer geraffineerde variant op de wortelcake

Recept Afdrukken
Worteltaart
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het beslag:
Voor het glazuur:
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 40 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het beslag:
Voor het glazuur:
Instructies
  1. Beboter en bestuif een bakvorm van 23 cm doorsnede. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel.
  3. Klop er de eieren onder.
  4. Roer er de bloem, bakpoeder, kruiden en zout onder.
  5. Voeg er vervolgens de citroenrasp, noten en worteltjes onder. Hou enkele noten over voor de garnering.
  6. Schep het beslag in de bakvorm en bak gaar in ca. 40 minuten.
  7. Laat eerst 10 minuten in de vorm afkoelen, en stort de taart vervolgens op een rooster en laat volledig afkoelen.
  8. Klop de ingrediënten voor het glazuur in een kom, en verdeel in een dikke laag over de taart. Garneer met de achtergehouden gehakte walnoten.
Deel dit Recept
 

Passata

Recept Afdrukken
Passata
Porties
liter
Ingrediënten
Porties
liter
Ingrediënten
Instructies
  1. Steriliseer de weckbokalen door ze een kwartiertje in de oven op 140°C te zetten. Haal ze er uit en verhoog de temperatuur van de oven tot 180°C.
  2. Halveer de tomaten en leg ze met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal. Leg alles naast elkaar, begin niet te stapelen. Neem liever een extra schotel (of doe dit in een paar beurten). Verdeel er de sjalot, look, kruiden en suiker over en kruid met wat peper en zout. Besprenkel met olijfolie en rooster zeker een uur in de oven.
  3. Pureer en zeef de tomaten en alles wat je maar uit de ovenschaal kunt schrapen. De gebruinde restjes zijn echte smaakbommetjes!. Breng deze puree in een steelpannetje weer aan de kook en vul er de bokalen mee tot de maximale hoogte. Sluit ze meteen af.
  4. Nu gaan we pasteuriseren. Bedek de bodem van de grote pot met een schone handdoek, zet er de bokalen op en overgiet met warm water tot de bokalen volledig onder water staan. Verhit het water langzaam, in 25 minuten, tot het sudderpunt (88°C). Laat daarna nog tien minuten sudderen op deze temperatuur.
  5. Haal de bokalen uit het water en zet op een droge handdoek of een houten plank. Als ze volledig afgekoeld zijn kan je testen of ze wel luchtdicht zijn: maak de beugeltjes los en kijk of je de hele bokaal aan het deksel kunt optillen zonder dat het deksel loskomt. Zoniet, dan moet je de passata koel bewaren en snel verbruiken, of het pasteuriseren opnieuw uitvoeren.
Deel dit Recept
 

Krokante wafeltjes

Recept Afdrukken
Krokante wafeltjes
Porties
stuks
Ingrediënten
Porties
stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. Klop de boter op en mix er de eieren onder.
  2. Voeg al roerend de melk en de olie toe.
  3. Voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  4. Roer er de suiker onder.
  5. Bak in een heet wafelijzer in enkele minuten gaar. Neem een goeie eetlepel beslag per wafeltje.
Notities

Het aantal wafeltjes is bij benadering opgegeven, dat hangt sterk af van de grootte van de wafeltjes die je maakt natuurlijk. Afhankelijk van je schep en je wafelijzer kom je met de basishoeveelheid op 10 tot 20 stuks.

Deel dit Recept
 

Bananenmuffins

Recept Afdrukken
Bananenmuffins
Porties
stuks
Ingrediënten
Porties
stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Vet een muffinvorm in of leg er papieren vormpjes in.
  3. Meng bloem, zout en suiker door mekaar.
  4. Mix er het ei, de boter en de bananen onder tot je een glad mengsel hebt.
  5. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20-30 minuten.
Deel dit Recept
 

Kaastaart in laagjes

Een super-recept dat ik ooit op internet vond en dat sindsdien een klassieker is geworden als we bezoek hebben. Su-per-lekker! De hoeveelheden zijn voor een springvorm van 20-24 cm.

Recept Afdrukken
Kaastaart in laagjes
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de eerste laag
Voor de tweede laag
Voor de afwerking
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de eerste laag
Voor de tweede laag
Voor de afwerking
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Verkruimel de koekjes. Smelt de boter, laat een beetje afkoelen en roer er de koekkruimels door. Doe het mengsel in de springvorm en bedek de bodem zo goed als mogelijk.
  3. Klop de zachte kaas, eieren, suiker en vanille in een kom. Verdeel het over de bodem door het op een lepel te gieten, en strijk glad. Zet de springvorm in de oven en laat 20 minuten bakken tot het mengsel net gestold is. Haal uit de oven, zet op een rooster en laat 20 minuten uitharden.
  4. Meng intussen de ingrediënten voor de tweede laag in een kom. Schep het over de gestolde eerste laag en zet nogmaals 10 minuten in de oven. Laat daarna volledig afkoelen.
  5. Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Wring ze daarna goed uit.
  6. Verhit de suiker en bosbessen met het water in een steelpannetje tot de suiker is opgelost. Voeg de geweekte blaadjes gelatine toe en meng tot hij helemaal is opgelost. Laat het een beetje afkoelen en strijk dan over de afgekoelde taart.
  7. Laat de taart minstens zes uur (en best tot de volgende dag) afkoelen in de koelkast. Snij de rand lost alvorens te ontvormen.
Deel dit Recept
 

Pannenkoeken

Recept Afdrukken
Pannenkoeken
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Zeef de bloem en meng er de suiker en vanillesuiker onder; maak in het midden een kuiltje.
  2. Kluts de eieren met de melk en giet in het kuiltje. Meng alles tot een glad beslag.
  3. Voeg 3-4 eetlepels olie toe, dan moet je de pan minder vaak invetten.
  4. Bak dunne pannenkoekjes op een heet vuur.
Deel dit Recept
 

Cookies

Recept Afdrukken
Cookies
Wat smaakt er nu beter bij een tas koffie of een grote mok dampende thee? Een "chocolate chip cookie" natuurlijk - en ze zijn in een wip klaar!
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet twee bakplaten in of bedek ze met bakpapier of bakmatjes. Mijn oven is 90 cm breed, ik kom voor deze hoeveelheid net toe voor één grote bakplaat.
  2. Klop de boter en de suiker luchtig.
  3. Voeg ei en eventueel de vanille toe.
  4. Voeg de (gezeefde) bloem toe.
  5. Meng er met een lepel de andere ingrediënten onder.
  6. Verdeel met een soeplepel in hoopjes; leg de hoopjes ver genoeg van elkaar (min. 5 cm tussenruimte) want anders eindig je met één grote cookie!
  7. Bak 12 tot 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat zodat ze een beetje uitharden, leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.
Notities

Ik heb dit recept ooit eens op het internet gevonden, ik dacht op www.kokeneten.be...

Deel dit Recept
 

Chocoladetaart met Maltezers

Recept Afdrukken
Chocoladetaart met Maltezers
Porties
porties
Ingrediënten
Voor het gebak
Voor de garnering
Porties
porties
Ingrediënten
Voor het gebak
Voor de garnering
Instructies
  1. Zorg best dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn wanneer je begint. Verwarm de oven voor op 170° C (stand 3). Vet 2 springvormen (met losse bodem) met een doorsnede van 20 cm in met boter en bekleed ze met bakpapier.
  2. Klop de eieren met de suiker schuimig.
  3. Verhit in een pannetje de melk, boter en ovomaltine tot de boter gesmolten is en alles heet is maar nog niet kookt. Giet het al kloppend bij het eimengsel en spatel er dan bloem, cacao, bakpoeder en soda door.
  4. Verdeel over de twee vormen en bak 25 minuten. Het gebak moet gerezen zijn en verend aanvoelen als je er zachtjes op duwt. Laat 5-10 minuten afkoelen op een rooster en ontvorm. Laat volledig afkoelen.
  5. Meng poedersuiker, cacao en ovomaltine en werk de klontjes weg. Doe er de boter bij en meng goed onder mekaar. Voeg al roerend het kokende water toe en mix tot je een gladde boterroom hebt.
  6. Smeer de helft van de boterroom op een van de biscuits, leg de andere erop en druk zachtjes aan. Smeer de andere helft van de room met zwierige hand op de bovenkant en decoreer rondom met een krans Maltesers.
Notities

Het basisrecept (10 porties) is bedoeld voor springvormen van 20 cm diameter; een frequent voorkomende maat is 24 cm, dan neem je de hoeveelheden voor 14 of 15 personen.

Deel dit Recept