Linzencurry

Recept Afdrukken
Linzencurry
Prep Tijd 45 minuten
Porties
Prep Tijd 45 minuten
Porties
Instructies
Voorbereiding
  1. Snipper de ui en look fijn.
  2. Snij de wortelen in schijfjes van 1 cm.
  3. Snij de broccoli in roosjes.
  4. Snij de ongeschilde courgette in de lengte door; haal er de zaadlijsten uit met een lepel. Snij het vruchtvlees in halvemaantjes van 1 cm.
  5. Snipper de peterselie en munt.
  6. Spoel de linzen onder koud water.
Bereiding
  1. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en bak de ui en look glazig.
  2. Voeg de linzen en bouillon toe. Laat op een zacht vuurtje 35 minuten onder deksel sudderen.
  3. Voeg na 15 minuten de wortel en courgette toe. Kruid met kerriepoeder.
  4. Voeg de laatste 10 minuten de broccoli toe (niet langer want dan wordt die bruinig). Voeg indien nodig extra water toe. Kruid af met peper en zout en desgewenst extra kerrie.
  5. Kook intussen de rijst gaar en giet af.
  6. Meng vlak voor het serveren de peterselie en munt onder de curry.
  7. Serveer met zure room en rijst.
Notities

Recept van Colruyt

Deel dit Recept
 

Spinaziepannenkoeken

Recept Afdrukken
Spinaziepannenkoeken
Prep Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
Voorbereiding
  1. Laat de spinazie volledig ontdooien in een vergiet; druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  2. Rasp de parmezaan.
  3. Snipper de basilicumblaadjes fijn.
Bereiding
  1. Doe bloem en een snuifje zout in een kom en maak een kuiltje. Doe er de eieren in. Giet beetje bij beetje de melk erbij en meng tot een glad beslag.
  2. Bak er een 12-tal pannenkoeken van (telkens ongeveer een kleine pollepel). (Dit is het meest tijdrovende deel van de bereiding!)
  3. Verwarm de oven voor op 190°C.
  4. Smelt een klontje boter in een pan en stoof er de spinazie een 5-tal minuten in.
  5. Doe de spinazie in een kom en meng met basilicum, ricotta en eierdooier. Kruid goed met peper en zout.
  6. Verdeel het mengsel over de pannenkoeken en rol ze strak op. Schik ze in een ingevette ovenschotel.
  7. Bestrooi met parmezaan en zet een kwartiertje in de oven.
  8. Serveer met een goeie tomatensaus.
Notities

(Recept van Colruyt)

Deel dit Recept
 

Bechamelsaus

Een heel basic recept…

Recept Afdrukken
Bechamelsaus
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter (of bakboter) op een matig vuur.
  2. Voeg al roerend de bloem toe en laat even drogen.
  3. Voeg nu al roerend beetje bij beetje de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  4. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Deel dit Recept
 

Bobotie

Recept Afdrukken
Bobotie
Een typisch Zuid-Afrikaans kliekjesgerecht: je kan er al je overschotjes in kwijt en zo krijg je steeds een nieuwe variant.
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Laat de uien licht fruiten in de vetstof. Voeg de kerrie toe en laat even stoven.
  3. Voeg de tomaten, confituur, zout, gehakt en water toe en laat 5 minuutjes koken.
  4. Laat intussen het brood weken in de melk. Wring het brood uit en verkruimel het tot een papje (maar hou de melk apart). Voeg de broodpap bij het vleesmengsel en stort uit in een ingevette ovenschotel.
  5. Kluts de eieren met de melk en giet dit mengsel voorzichtig over het vleesmengsel. Versier met enkele laurierblaadjes.
  6. Zet gedurende 30 minuten in de warme oven.
Notities

Opdienen met rijst en fruit.

Deel dit Recept
 

Kalfsblanquette met Kriek

Een recept dat ik met liefde overneem van Colruyt!

Recept Afdrukken
Kalfsblanquette met Kriek
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Braad het kalfsvlees aan in hete olie. Voeg de gesnipperde sjalot toe en laat al roerend nog een minuutje bakken.
  2. Voeg Kriek en fond toe, breng op smaak met peper, zout, tijm en rozemarijn en laat onder deksel stoven op een laag vuurtje gedurende 1u10.
  3. Voeg het fijngesneden witloof toe en laat nog 20 minuten stoven.
  4. Voeg de krieken toe en laat nog 2 minuten verder stoven.
  5. Wat je nu hebt kan je koel wegzetten en een kwartiertje voor je wilt eten opwarmen en verder afwerken.
  6. Afwerking: indien nodig op zacht vuur opwarmen, de saus binden en met honing op smaak brengen.
Notities

Serveren met gekookte aardappels.

Deel dit Recept
 

Kalkoenlapje met vermout

Recept Afdrukken
Kalkoenlapje met vermout
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
Voorbereiding
  1. Hak de sjalotten fijn. Maak de champignons schoon en snij in plakjes. Hak de bieslook fijn. Pers de citroen uit. Als je het vlees graag in kleinere stukjes hebt, kan je dat nu ook al versnijden.
Het eigenlijke werk
  1. Stoof de champignons in een beetje boter boter met een beetje citroensap. Hou ze onder deksel tot ze vocht afgeven, haal daarna het deksel van de pan en stoof verder tot ze bijna droog zijn.
  2. Bak intussen de kalkoen in boter en olie gaar.
  3. Fruit de sjalot. Voeg vermout en rest van het citroensap toe en laat voor de helft inkoken.
  4. Voeg de room en de kruiden (peper, zout, muskaatnoot en eventueel een beetje rozemarijn) toe en laat een tweetal minuten indikken.
  5. Voeg vlees en champignons toe en versier met de bieslook.
Notities

Serveren met een kroketje, en daar kan niets meer mis mee gaan!

Deel dit Recept