Spinaziepannenkoeken

Spinaziepannenkoeken
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Spinaziepannenkoeken
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Porties Prep Tijd
5 personen 45 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
Voorbereiding
  1. Laat de spinazie volledig ontdooien in een vergiet; druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  2. Rasp de parmezaan.
  3. Snipper de basilicumblaadjes fijn.
Bereiding
  1. Doe bloem en een snuifje zout in een kom en maak een kuiltje. Doe er de eieren in. Giet beetje bij beetje de melk erbij en meng tot een glad beslag.
  2. Bak er een 12-tal pannenkoeken van (telkens ongeveer een kleine pollepel). (Dit is het meest tijdrovende deel van de bereiding!)
  3. Verwarm de oven voor op 190°C.
  4. Smelt een klontje boter in een pan en stoof er de spinazie een 5-tal minuten in.
  5. Doe de spinazie in een kom en meng met basilicum, ricotta en eierdooier. Kruid goed met peper en zout.
  6. Verdeel het mengsel over de pannenkoeken en rol ze strak op. Schik ze in een ingevette ovenschotel.
  7. Bestrooi met parmezaan en zet een kwartiertje in de oven.
  8. Serveer met een goeie tomatensaus.
Notities

(Recept van Colruyt)

Deel dit Recept
 

Muffins

Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
12-15 stuks 15 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een muffinvorm klaar; je kan er papieren vormpjes in doen, dat vergemakkelijkt het ontvormen.
  2. Smelt de boter.
  3. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop romig.
  4. Voeg een na een de eieren toe en blijf kloppen.
  5. Voeg afwisselend gezeefde bloem en melk toe.
  6. Doe het deeg in een muffinvorm (vul de vormpjes voor ca. ?).
  7. Bak 18 à 20 minuten op 200°C.
Notities
  • Appelmuffins: voeg een kleingesneden appel en flink wat kaneel toe aan het deeg. Bak 1 à 2 minuten langer.
  • Bosbessenmuffins: voeg 100 à 150 g gewassen en afgedepte bosbessen toe.
  • Chocolademuffins: voeg kleine stukjes chocolade toe (ca. 2 repen chocolade).

Ideaal is een siliconenbakvorm: die hoef je niet in te vetten, en kan je zo weer opnieuw gebruiken voor de volgende lading.

Deel dit Recept
 

Pancakes

Zin en tijd om eens decadent te ontbijten? Dan horen daar Amerikaanse pancakes bij – het liefst met een flinke portie esdoornsiroop!

Pancakes
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Pancakes
Recept Afdrukken
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Kluts de eieren in een ruime kom.
  2. Voeg geleidelijk de bloem en het bakpoeder toe. Blijf roeren zodat zich geen klonters vormen.
  3. Voeg de melk en een snuifje zout toe.
  4. Bak kleine, dikke, smeuïge pannenkoekjes. Je kan voor je ze omdraait op de vloeibare bovenkant ook stukjes fruit (denk "blauwe bessen" - njam) of stukjes chocolade leggen voor een extraatje.
Deel dit Recept
 

Wafels

Wafels
Recept Afdrukken
Porties
20 stuks
Porties
20 stuks
Wafels
Recept Afdrukken
Porties
20 stuks
Porties
20 stuks
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Smelt de boter in een steelpannetje of in de microgolfoven.
  2. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  3. Voeg de suiker, de gesmolten boter, de eieren en een snuifje zout toe.
  4. Voeg onder voortdurend roeren de melk toe en meng tot je een egaal beslag hebt.
  5. Laat een uurtje afgedekt rusten.
  6. Bak de wafels 4 tot 5 minuten in een voorverwarmd wafelijzer.
Deel dit Recept
 

Bechamelsaus

Een heel basic recept…

Bechamelsaus
Recept Afdrukken
Prep Tijd
10 minuten
Prep Tijd
10 minuten
Bechamelsaus
Recept Afdrukken
Prep Tijd
10 minuten
Prep Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Smelt de boter (of bakboter) op een matig vuur.
  2. Voeg al roerend de bloem toe en laat even drogen.
  3. Voeg nu al roerend beetje bij beetje de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  4. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Deel dit Recept
 

Cassonadetaart

Een verrassend eenvoudige en gevaarlijk verslavende taart!

Cassonadetaart
Recept Afdrukken
Voor een vorm van 26 cm diameter.
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Cassonadetaart
Recept Afdrukken
Voor een vorm van 26 cm diameter.
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Ingrediënten
Voor het deeg
Voor de vulling
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een stevige pasta. Indien het te zacht en kleverig is, laat je het even uitharden in de koelkast (zoals bij boterkoekjes). Rol het deeg uit en bekleed er de ingevette vorm mee.
  3. Kluts het ei en bestrijk er lichtjes de rand van het deeg mee. Meng de rest van het ei met de room.
  4. Verdeel de boter in kleine klontjes over de taartbodem en strooi er de bruine suiker over. Overgiet met het eimengsel en strooi hierover de gezeefde bloemsuiker.
  5. Bak 20-30 minuten in de warme oven. Laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Deel dit Recept
 

Aardappelschotel

Weer een gerecht dat je helemaal van tevoren kan klaarmaken; enkel het opwarmen in de oven doe je dan vlak voor je gaat eten. Met de ingrediënten kan je variëren en experimenteren naar hartenlust!

Aardappelschotel
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
5 personen 40 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
5 personen 40 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Aardappelschotel
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
5 personen 40 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Porties Prep Tijd
5 personen 40 minuten
Kook Tijd
25 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Breng de aardappelen aan de kook en laat ze gaarkoken (18-20 minuten).
  2. Snipper intussen de groenten en look. Stoof ze kort aan in wat olie. Doe het gehakt erbij en bak het korrelig. Roer er de tomatenpuree en de rest van de melk door. Kruid met tijm, peper en zout.
  3. Giet de aardappelen af en pureer ze met de helft van de melk, het ei en een bootje boter. Kruid af met muskaatnoot, peper en zout. Meng er de gemalen kaas onder.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschotel. Schep er de puree over en trek er met een vork een patroon in. Leg er enkele nootjes boter op.
  6. Zet 20-25 minuten in de oven, en klaar!
Deel dit Recept
 

Krokante wafeltjes

Krokante wafeltjes
Recept Afdrukken
Porties
14 stuks
Porties
14 stuks
Krokante wafeltjes
Recept Afdrukken
Porties
14 stuks
Porties
14 stuks
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Klop de boter op en mix er de eieren onder.
  2. Voeg al roerend de melk en de olie toe.
  3. Voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  4. Roer er de suiker onder.
  5. Bak in een heet wafelijzer in enkele minuten gaar. Neem een goeie eetlepel beslag per wafeltje.
Notities

Het aantal wafeltjes is bij benadering opgegeven, dat hangt sterk af van de grootte van de wafeltjes die je maakt natuurlijk. Afhankelijk van je schep en je wafelijzer kom je met de basishoeveelheid op 10 tot 20 stuks.

Deel dit Recept
 

Peanut Butter Muffins

pindakaas_big_4298Ik ben geen fan van pindakaas (om niet te zeggen dat ik dat uitgesproken smerige kost vind) maar in dit recept kan ik de smaak dan weer wel genieten (net zoals in oer-Hollandse pindasaus overigens). Weinig werk, kan nauwelijks mislukken, en ik ben eigenlijk nog niemand tegen gekomen die deze muffins niet lustte. En heb je een keukenrobot staan, dan is het nog makkelijker!

Peanut Butter Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Peanut Butter Muffins
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet papieren vormpjes klaar op een bakplaat of in een (siliconen) muffinvorm.
  2. Mix in een ruime kom de suiker, boter, vanillesuiker en pindakaas tot een romige massa.
  3. Klop er het ei onder.
  4. Voeg afwisselend beetjes melk en bloem toe en meng steeds goed onder het deeg voor je de volgende portie toevoegt.
  5. Verdeel het deeg over muffinvormpjes.
  6. Bak gedurende 30 minuten en laat goed afkoelen op een rooster.
Deel dit Recept
 

Boekweitpannenkoeken

Boekweitpannenkoeken
Recept Afdrukken
Een nostalgische variant op een van de favoriete gerechten van onze kinderen, pannenkoeken. Een Limburgse boekweitpannenkoek is het lekkerste met spek erin, en met luikse siroop.
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Boekweitpannenkoeken
Recept Afdrukken
Een nostalgische variant op een van de favoriete gerechten van onze kinderen, pannenkoeken. Een Limburgse boekweitpannenkoek is het lekkerste met spek erin, en met luikse siroop.
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Porties Prep Tijd
12 stuks 10 minuten
Passieve Tijd
1 uur
Ingrediënten
Porties: stuks
Instructies
  1. Zeef de bloem en boekweitbloem in een kom en voeg melk, zout en bier toe en meng tot een egaal beslag.
  2. Voeg de eieren toe en mix met de staafmixer tot alle klontjes weg zijn.
  3. Laat het deeg minstens een uur in de koelkast rusten - langer mag ook, het kan geen kwaad het deeg de dag van tevoren te maken!
  4. Bak er dikke pannenkoeken van: bak ze 1-2 minuten aan de ene kant, draai voorzichtig om en bak nog een minuut aan de andere kant.
  5. Wil je spek in de pannenkoek, bak het spek dan (zonder vel of zwoerd) op voorhand en laat afkoelen op keukenpapier; leg een stukje spek op het deeg zodra je het deeg in de pan hebt gedaan.
Deel dit Recept