Kip Marengo

Dit recept is één van de vele versies die circuleren. Het originele recept werd uitgedacht in 1880 door de kok van Napoleon, na de Franse overwinning op de Oostenrijkers nabij Marengo. Oorspronkelijk werd het gerecht opgediend met rivierkreeftjes en gebakken eieren.

Recept Afdrukken
Kip Marengo
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter met 3/4 van de olijfolie. Fruit er de sjalot, de look en de spekjes in.
  2. Haal de kip door de bloem en bruineer ze. Voeg de wijn toe en breng aan de kook.
  3. Voeg tomatenpuree en bouillonblokje toe. Kruiden met peper, zout, laurier. Dit mag je een uurtje laten pruttelen, eventueel wat water toevoegen als het te droog wordt.
  4. Fruit de champignons in de rest van de olie en voeg ze bij de kip, en werk af met wat peterselie. Opdienen met rijst, pasta of nieuwe aardappeltjes.
Deel dit Recept
 

Kalkoen Bourguignon

Een feestelijk stoofpotje! Hierbij de hoeveelheden voor 4 à 5 personen. Serveer met seizoensgroenten (spruitjes, worteltjes, boontjes, …) en kroketjes. Pasta gaat er ook heel goed bij!

Recept Afdrukken
Kalkoen Bourguignon
Porties
personen
Porties
personen
Instructies
  1. Verwarm de olie en margarine in een grote stoofpot. Kleur het vlees hierin bruin.
  2. Voeg look, sjalot en wortel toe en stoof een paar minuten mee.
  3. Voeg tomatenpuree toe en stoof nog twee minuten mee.
  4. Voeg de wijn en voldoende bouillon toe zodat alles net onder staat.
  5. Voeg peterselie, laurierblad, tijm en zilveruitjes toe en dek de pot af.
  6. Laat 30 à 45 minuten sudderen tot het vlees goed mals is.
  7. Schep vlees en groenten uit de saus, en hou warm. Meng bloem met margarine en bind de saus hiermee, laat even doorkoken. Roer er de veenbessenconfituur door en voeg het vlees en de groenten terug toe.
  8. Bak in een pan de spekjes. Voeg de champignons toe en bak ze gaar. Voeg dit alles aan de kalkoen toe, kruid naar smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.
Notities

Voor een vegetarische versie: laat de spekjes weg en vervang de kalkoen door seitan.

Deel dit Recept
 

Vitello Tonato

Een verfrissende Italiaanse klassieker, waar wat werk aan is – of vooral wat tijd voor nodig is – maar dat zal je je niet beklagen. Perfect om op voorhand te bereiden.

Recept Afdrukken
Vitello Tonato
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng 1,5 liter water met het zout aan de kook in een grote pot.
  2. Snij de groenten grof en voeg toe aan het kokende water.
  3. Laat hierin het vlees gaarkoken (60-90 minuten) op een zacht vuur.
  4. Haal het vlees uit de bouillon, laat goed afkoelen en snij in dunne plakjes.
  5. Maak de tonijnsaus: mix de tonijn, ansjovis, koffiemelk en mayonaise tot een egale pasta en laat goed koud worden.
  6. Serveer koud, gegarneerd met augurkjes, kappertjes en olijven (naar smaak).
Notities

Serveer met pasta, of een koude pastasalade, of rauwkost, of vers brood - of wat je eigenlijk maar lekker vindt. Perfect in een koud buffet.

Het kookvocht van het vlees kan je gebruiken om er rijst of pasta in te koken.

Deel dit Recept