Linzencurry

Linzencurry
Recept Afdrukken
Prep Tijd
45 minuten
Prep Tijd
45 minuten
Linzencurry
Recept Afdrukken
Prep Tijd
45 minuten
Prep Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties:
Instructies
Voorbereiding
  1. Snipper de ui en look fijn.
  2. Snij de wortelen in schijfjes van 1 cm.
  3. Snij de broccoli in roosjes.
  4. Snij de ongeschilde courgette in de lengte door; haal er de zaadlijsten uit met een lepel. Snij het vruchtvlees in halvemaantjes van 1 cm.
  5. Snipper de peterselie en munt.
  6. Spoel de linzen onder koud water.
Bereiding
  1. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en bak de ui en look glazig.
  2. Voeg de linzen en bouillon toe. Laat op een zacht vuurtje 35 minuten onder deksel sudderen.
  3. Voeg na 15 minuten de wortel en courgette toe. Kruid met kerriepoeder.
  4. Voeg de laatste 10 minuten de broccoli toe (niet langer want dan wordt die bruinig). Voeg indien nodig extra water toe. Kruid af met peper en zout en desgewenst extra kerrie.
  5. Kook intussen de rijst gaar en giet af.
  6. Meng vlak voor het serveren de peterselie en munt onder de curry.
  7. Serveer met zure room en rijst.
Notities

Recept van Colruyt

Deel dit Recept
 

Kip Marengo

Dit recept is één van de vele versies die circuleren. Het originele recept werd uitgedacht in 1880 door de kok van Napoleon, na de Franse overwinning op de Oostenrijkers nabij Marengo. Oorspronkelijk werd het gerecht opgediend met rivierkreeftjes en gebakken eieren.

Kip Marengo
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Kip Marengo
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Smelt de boter met 3/4 van de olijfolie. Fruit er de sjalot, de look en de spekjes in.
  2. Haal de kip door de bloem en bruineer ze. Voeg de wijn toe en breng aan de kook.
  3. Voeg tomatenpuree en bouillonblokje toe. Kruiden met peper, zout, laurier. Dit mag je een uurtje laten pruttelen, eventueel wat water toevoegen als het te droog wordt.
  4. Fruit de champignons in de rest van de olie en voeg ze bij de kip, en werk af met wat peterselie. Opdienen met rijst, pasta of nieuwe aardappeltjes.
Deel dit Recept
 

Kalkoen Bourguignon

Een feestelijk stoofpotje! Hierbij de hoeveelheden voor 4 à 5 personen. Serveer met seizoensgroenten (spruitjes, worteltjes, boontjes, …) en kroketjes. Pasta gaat er ook heel goed bij!

Kalkoen Bourguignon
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Kalkoen Bourguignon
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de olie en margarine in een grote stoofpot. Kleur het vlees hierin bruin.
  2. Voeg look, sjalot en wortel toe en stoof een paar minuten mee.
  3. Voeg tomatenpuree toe en stoof nog twee minuten mee.
  4. Voeg de wijn en voldoende bouillon toe zodat alles net onder staat.
  5. Voeg peterselie, laurierblad, tijm en zilveruitjes toe en dek de pot af.
  6. Laat 30 à 45 minuten sudderen tot het vlees goed mals is.
  7. Schep vlees en groenten uit de saus, en hou warm. Meng bloem met margarine en bind de saus hiermee, laat even doorkoken. Roer er de veenbessenconfituur door en voeg het vlees en de groenten terug toe.
  8. Bak in een pan de spekjes. Voeg de champignons toe en bak ze gaar. Voeg dit alles aan de kalkoen toe, kruid naar smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.
Notities

Voor een vegetarische versie: laat de spekjes weg en vervang de kalkoen door seitan.

Deel dit Recept
 

Passata

Passata
Recept Afdrukken
Porties
1 liter
Porties
1 liter
Passata
Recept Afdrukken
Porties
1 liter
Porties
1 liter
Ingrediënten
Porties: liter
Instructies
  1. Steriliseer de weckbokalen door ze een kwartiertje in de oven op 140°C te zetten. Haal ze er uit en verhoog de temperatuur van de oven tot 180°C.
  2. Halveer de tomaten en leg ze met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal. Leg alles naast elkaar, begin niet te stapelen. Neem liever een extra schotel (of doe dit in een paar beurten). Verdeel er de sjalot, look, kruiden en suiker over en kruid met wat peper en zout. Besprenkel met olijfolie en rooster zeker een uur in de oven.
  3. Pureer en zeef de tomaten en alles wat je maar uit de ovenschaal kunt schrapen. De gebruinde restjes zijn echte smaakbommetjes!. Breng deze puree in een steelpannetje weer aan de kook en vul er de bokalen mee tot de maximale hoogte. Sluit ze meteen af.
  4. Nu gaan we pasteuriseren. Bedek de bodem van de grote pot met een schone handdoek, zet er de bokalen op en overgiet met warm water tot de bokalen volledig onder water staan. Verhit het water langzaam, in 25 minuten, tot het sudderpunt (88°C). Laat daarna nog tien minuten sudderen op deze temperatuur.
  5. Haal de bokalen uit het water en zet op een droge handdoek of een houten plank. Als ze volledig afgekoeld zijn kan je testen of ze wel luchtdicht zijn: maak de beugeltjes los en kijk of je de hele bokaal aan het deksel kunt optillen zonder dat het deksel loskomt. Zoniet, dan moet je de passata koel bewaren en snel verbruiken, of het pasteuriseren opnieuw uitvoeren.
Deel dit Recept