Sachertorte

Voor mijn verjaardag maakte ik Sachertorte en die viel nogal in de smaak. Ik vond het recept zelf ook beter dan hetgeen ik op de PIVA leerde maken; maar het was dan ook het “Originalrezept” van de heer Sacher. Je vindt het terug op de site van de stad Wenen. In het Duits. Wel helemaal naar beneden bladeren, tot je een Robbedoes-achtig figuur ziet: daar staat het recept in hedendaagse maten en gewichten weergegeven. En meegenomen is dat het écht niet moeilijk is!

Om het je helemaal makkelijk te maken: hierbij de vertaalde en wat bewerkte versie!

Recept Afdrukken
Sachertorte
Voor een springvorm van ca. 24 cm diameter.
Porties
Ingrediënten
Voor het glazuur:
Als garnituur:
Porties
Ingrediënten
Voor het glazuur:
Als garnituur:
Instructies
  1. Bedek de bodem van de vorm met bakpapier. Smeer de rand in met boter en bestuif vervolgens goed met bloem. Zet de chocolade au bain marie zodat hij kan smelten terwijl je aan het deeg begint. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Crème de boter met bloemsuiker en vanille. Klop er een na een de eierdooiers onder tot je een dikke schuimige massa hebt. Roer er de gesmolten chocolade onder.
  3. Klop de eiwitten met de kristalsuiker heel stijf: het moet blinken en je moet het eigenlijk met een mes kunnen snijden. Hef deze "sneeuw" onder het deeg en meng er daarna met een houten lepel voorzichtig de bloem onder.
  4. Vul de springvorm en strijk de bovenkant van het deeg mooi glad.
  5. Bak ca. 1 uur in de warme oven. De eerste 10 à 15 minuten laat je de deur van de oven op een kier staan zodat er wat vocht kan ontsnappen. De taart is klaar wanneer het baksel mooi terug veert als je zacht met je vinger duwt.
  6. Laat de taart helemaal afkoelen.
  7. Snij doormidden en vul met een mooie laag confituur (eventueel eerst een beetje in een pannetje opwarmen om hem beter smeerbaar te maken).
  8. Breng voor het glazuur water en suiker aan de kook en laat 5 à 6 minuten goed doorkoken. Laat afkoelen.
  9. Smelt de chocolade au bain marie en voeg het suikermengsel al roerend toe. Laat eventueel wat afkoelen tot het “lippenwarm” is. Giet dit glazuur in één keer en liefst zonder uit te strijken over de taart.
  10. Laat nu helemaal afkoelen.
Notities

Bron: Das neue Sacher Kochbuch, Alexandra Gürtler, Christoph Wagner, Pichler Verlag 2005, Wien.

Deel dit Recept
 

Cassonadetaart

Een verrassend eenvoudige en gevaarlijk verslavende taart!

Recept Afdrukken
Cassonadetaart
Voor een vorm van 26 cm diameter.
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het deeg
Voor de vulling
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het deeg
Voor de vulling
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een stevige pasta. Indien het te zacht en kleverig is, laat je het even uitharden in de koelkast (zoals bij boterkoekjes). Rol het deeg uit en bekleed er de ingevette vorm mee.
  3. Kluts het ei en bestrijk er lichtjes de rand van het deeg mee. Meng de rest van het ei met de room.
  4. Verdeel de boter in kleine klontjes over de taartbodem en strooi er de bruine suiker over. Overgiet met het eimengsel en strooi hierover de gezeefde bloemsuiker.
  5. Bak 20-30 minuten in de warme oven. Laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Deel dit Recept
 

Kaastaart in laagjes

Een super-recept dat ik ooit op internet vond en dat sindsdien een klassieker is geworden als we bezoek hebben. Su-per-lekker! De hoeveelheden zijn voor een springvorm van 20-24 cm.

Recept Afdrukken
Kaastaart in laagjes
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de eerste laag
Voor de tweede laag
Voor de afwerking
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bodem
Voor de eerste laag
Voor de tweede laag
Voor de afwerking
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Verkruimel de koekjes. Smelt de boter, laat een beetje afkoelen en roer er de koekkruimels door. Doe het mengsel in de springvorm en bedek de bodem zo goed als mogelijk.
  3. Klop de zachte kaas, eieren, suiker en vanille in een kom. Verdeel het over de bodem door het op een lepel te gieten, en strijk glad. Zet de springvorm in de oven en laat 20 minuten bakken tot het mengsel net gestold is. Haal uit de oven, zet op een rooster en laat 20 minuten uitharden.
  4. Meng intussen de ingrediënten voor de tweede laag in een kom. Schep het over de gestolde eerste laag en zet nogmaals 10 minuten in de oven. Laat daarna volledig afkoelen.
  5. Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Wring ze daarna goed uit.
  6. Verhit de suiker en bosbessen met het water in een steelpannetje tot de suiker is opgelost. Voeg de geweekte blaadjes gelatine toe en meng tot hij helemaal is opgelost. Laat het een beetje afkoelen en strijk dan over de afgekoelde taart.
  7. Laat de taart minstens zes uur (en best tot de volgende dag) afkoelen in de koelkast. Snij de rand lost alvorens te ontvormen.
Deel dit Recept