Turks brood

Recept Afdrukken
Turks brood
Porties
brood
Ingrediënten
Porties
brood
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng de gist en 1/4 van de suiker op in het water.
  2. Meng de bloem en het zout, maak een kuiltje en giet er het gistmengsel in. Kneed tot een soepel deeg.
  3. Laat minstens 20 minuten afgedekt rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C.
  5. Kneed het deeg licht en druk het plat op een ingevette bakplaat.
  6. Bestrijk met een mengsel van olie, eierdooier en de rest van de suiker en bestrooi eventueel met sesamzaadjes.
  7. Bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven.
Deel dit Recept
 

Kip Marengo

Dit recept is één van de vele versies die circuleren. Het originele recept werd uitgedacht in 1880 door de kok van Napoleon, na de Franse overwinning op de Oostenrijkers nabij Marengo. Oorspronkelijk werd het gerecht opgediend met rivierkreeftjes en gebakken eieren.

Recept Afdrukken
Kip Marengo
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter met 3/4 van de olijfolie. Fruit er de sjalot, de look en de spekjes in.
  2. Haal de kip door de bloem en bruineer ze. Voeg de wijn toe en breng aan de kook.
  3. Voeg tomatenpuree en bouillonblokje toe. Kruiden met peper, zout, laurier. Dit mag je een uurtje laten pruttelen, eventueel wat water toevoegen als het te droog wordt.
  4. Fruit de champignons in de rest van de olie en voeg ze bij de kip, en werk af met wat peterselie. Opdienen met rijst, pasta of nieuwe aardappeltjes.
Deel dit Recept
 

Kalkoen Bourguignon

Een feestelijk stoofpotje! Hierbij de hoeveelheden voor 4 à 5 personen. Serveer met seizoensgroenten (spruitjes, worteltjes, boontjes, …) en kroketjes. Pasta gaat er ook heel goed bij!

Recept Afdrukken
Kalkoen Bourguignon
Porties
personen
Porties
personen
Instructies
  1. Verwarm de olie en margarine in een grote stoofpot. Kleur het vlees hierin bruin.
  2. Voeg look, sjalot en wortel toe en stoof een paar minuten mee.
  3. Voeg tomatenpuree toe en stoof nog twee minuten mee.
  4. Voeg de wijn en voldoende bouillon toe zodat alles net onder staat.
  5. Voeg peterselie, laurierblad, tijm en zilveruitjes toe en dek de pot af.
  6. Laat 30 à 45 minuten sudderen tot het vlees goed mals is.
  7. Schep vlees en groenten uit de saus, en hou warm. Meng bloem met margarine en bind de saus hiermee, laat even doorkoken. Roer er de veenbessenconfituur door en voeg het vlees en de groenten terug toe.
  8. Bak in een pan de spekjes. Voeg de champignons toe en bak ze gaar. Voeg dit alles aan de kalkoen toe, kruid naar smaak met peper en zout en werk af met wat peterselie.
Notities

Voor een vegetarische versie: laat de spekjes weg en vervang de kalkoen door seitan.

Deel dit Recept
 

Pizza

De beste pizza? Die maak je zelf. En met dit recept kan het echt niet misgaan. Deze hoeveelheid is voldoende voor drie pizzabodems, wij eten er met twee volwassenen en drie kinderen van… Je kan je oven ook beter benutten door er twee grotere vierkante pizza’s van te maken!

Recept Afdrukken
Pizza
Porties
pizzabodems
Ingrediënten
Porties
pizzabodems
Ingrediënten
Instructies
  1. Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg (eerst met een vork, daarna met de hand). Mogelijk moet je wat extra bloem toevoegen, dat hangt wat van de gebruikte bloem af.
  2. Laat een uurtje rijzen op een tochtvrij warm plekje.
  3. Warm de oven voor op 220°C.
  4. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit (1/3 van de basishoeveelheid per bodem).
  5. Bestrijk met twee à drie eetlepels passata en beleg naar keuze (bvb. gehakt en stukjes paprika, of tonijn met kappertjes en olijven; vergeet niet af te werken met schijfjes mozzarella.
  6. Bak ongeveer 20 minuten in een warme oven.
Deel dit Recept
 

Pancakes

Zin en tijd om eens decadent te ontbijten? Dan horen daar Amerikaanse pancakes bij – het liefst met een flinke portie esdoornsiroop!

Recept Afdrukken
Pancakes
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Kluts de eieren in een ruime kom.
  2. Voeg geleidelijk de bloem en het bakpoeder toe. Blijf roeren zodat zich geen klonters vormen.
  3. Voeg de melk en een snuifje zout toe.
  4. Bak kleine, dikke, smeuïge pannenkoekjes. Je kan voor je ze omdraait op de vloeibare bovenkant ook stukjes fruit (denk "blauwe bessen" - njam) of stukjes chocolade leggen voor een extraatje.
Deel dit Recept
 

Bechamelsaus

Een heel basic recept…

Recept Afdrukken
Bechamelsaus
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter (of bakboter) op een matig vuur.
  2. Voeg al roerend de bloem toe en laat even drogen.
  3. Voeg nu al roerend beetje bij beetje de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  4. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
Deel dit Recept
 

Kalkoen in zure room

Recept Afdrukken
Kalkoen in zure room
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Smelt de boter met de olie in een wok of grote pot of pan.
  2. Kruid het vlees met kippenkruiden en bak een achttal minuten op hoog vuur.
  3. Haal het vlees uit de pan en hou even apart.
  4. Zet het vuur lager en doe bacon, ui en champignons in de pan. Laat zacht stoven tot de ui zacht is maar nog niet verkleurd. Voeg de bloem toe en laat een minuutje stoven. Voeg dan de bouillon toe, breng aan de kook en laat mooi indikken.
  5. Voeg het vlees weer toe en kruid met peper en zout naar smaak.
  6. Roer de zure room er onder en werk af met de bieslook.
Notities

Lekker met rijst of puree.

Deel dit Recept
 

Tomatensoep

De klassieke tomatensoep “zoals op restaurant”. Balletjes kan je op het einde toevoegen als je dat wilt.

Recept Afdrukken
Tomatensoep
Porties
personen
Ingrediënten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook.
  2. Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe. Voeg ook de laurier toe en laat onder deksel een half uurtje pruttelen op een laag vuurtje.
  3. Haal van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Giet door een zeef zodat je de tomaten scheidt van het kookvocht. Hou het kookvocht apart.
  4. Mix de tomaten en voeg de tomatenpuree toe.
  5. Laat in de grote pot de boter smelten en neem van het vuur. Voeg de bloem en vervolgens de gemixte tomaten toe. Voeg al roerend het kookvocht toe.
  6. Maak eventueel een beetje zoeter met een half klontje suiker.
  7. Warm voor het opdienen opnieuw op, maar niet meer laten koken!
Deel dit Recept
 

Creoolse gehaktballetjes

Recept Afdrukken
Creoolse gehaktballetjes
Porties
personen
Porties
personen
Instructies
  1. Hak de look en uitjes (met het groen) heel fijn.
  2. Meng gehakt, ui, look, azijn en kruiden in een grote kom.
  3. Vorm balletjes ter grootte van een abrikoos en wentel ze in bloem?
  4. Bak de balletjes een tiental minuten in hete olie. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  5. Serveer ze warm.
Notities

Serveer met (Creoolse) rijst en gebakken fruit of fruitmoes. Ook afgekoeld zijn ze lekker!

Deel dit Recept
 

Boekweitpannenkoeken

Recept Afdrukken
Boekweitpannenkoeken
Een nostalgische variant op een van de favoriete gerechten van onze kinderen, pannenkoeken. Een Limburgse boekweitpannenkoek is het lekkerste met spek erin, en met luikse siroop.
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
stuks
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
stuks
Ingrediënten
Instructies
  1. Zeef de bloem en boekweitbloem in een kom en voeg melk, zout en bier toe en meng tot een egaal beslag.
  2. Voeg de eieren toe en mix met de staafmixer tot alle klontjes weg zijn.
  3. Laat het deeg minstens een uur in de koelkast rusten - langer mag ook, het kan geen kwaad het deeg de dag van tevoren te maken!
  4. Bak er dikke pannenkoeken van: bak ze 1-2 minuten aan de ene kant, draai voorzichtig om en bak nog een minuut aan de andere kant.
  5. Wil je spek in de pannenkoek, bak het spek dan (zonder vel of zwoerd) op voorhand en laat afkoelen op keukenpapier; leg een stukje spek op het deeg zodra je het deeg in de pan hebt gedaan.
Deel dit Recept